perjantai 25. elokuuta 2023

Syksyn kansallisissa dialogeissa teemana on yksin ja yhdessä




Kansallisten dialogien syksyn 2023 keskustelun aiheeksi on valittu ”Yhdessä ja yksin”. Aihe herätti keskustelua myös Kansallisten dialogien vakiojärjestäjien tapaamisessa 24.8.2023. Paikalle oli saapunut runsas kattaus kansalaisjärjestöjä, kirjastoja ja oppilaitoksia. 


Tapaamisessa yksin ja yhdessä - teema koettiin innostavaksi, mutta haastavaksi. Keskusteluissa aihetta lähestyttiin niin yhteiskunnan, yksilön kuin kielen ja käsitteiden näkökulmasta. Erityisen haastavaksi teema koettiin monikielisissä dialogeissa. Yksin ja yhdessä ovat käsitteinä kulttuurisidonnaisia, eikä niitä ole helppo kääntää. Toisaalta juuri termien kulttuurisidonnaisuus voi olla mielenkiintoinen lähtökohta dialogille. 


Mikäli kansallisen dialogin järjestämien kiinnostaa, syksyn keskustelupäivät ovat 10. lokakuuta ja 30. marraskuuta. Keskustelun järjestäjiksi ovat tervetulleita ilmoittautumaan kaikki organisaatiot ja yhteisöt. Tavoitteena on, että keskustelun järjestämisestä on hyötyä keskustelunjärjestäjän omalle toiminnalle tai organisaatiolle esimerkiksi uuden tiedon ja ideoiden muodossa. Keskustelujen järjestäjille tarjotaan perehdytystä ja tukea keskustelijoiden kutsuprosessissa. Keskustelupäiviin voi ilmoittautua Kansallisten dialogien verkkosivuilla.

keskiviikko 23. elokuuta 2023

Onko koululaisten kielellinen osaaminen eriytynyt?

 


Nykykoululaisten kielellinen todellisuus vastaa harvoin enää heidän opettajiensa lapsuuden tai nuoruuden kielellistä todellisuutta. Facebookissa opettaja Mikko Jordan kirjoittaa, että hänelle umpisuomalaisena, peräkylässä asuvana kielitietoisen opettamisen merkitys on auennut vasta vähitellen.


Kielitietoisuutta pohtii myös luokanopettaja Ville Teittinen Tuula Kärjen artikkelissa. Artikkeli on osa KU-julkaisun työn muuttumisesta koskevaa sarjaa ja on kokonaisuudessa luettavissa
täältä. 




perjantai 4. elokuuta 2023

Äidinkielenä monikielisyys

 x






Yhä harvemman suomalaisen ainoa äidinkieli on suomi. Väestötietojärjestelmään on mahdollista kirjata kunkin kansalaisen kohdalta vain yksi äidinkieli. Useamman äidinkielen rekisteröiminen - kansalaisaloite kerää nimiä useamman äidinkielen kirjaamiseksi väestöjärjestelmään.  Usean äidinkielen rekisteröinti mahdollistaisi niin parempien monikielisten palvelujen suunnittelun että edistäisi perheessä käytettyjen kielten tasa-arvoa. Lisää tietoa  https://monikielinen.fi .


Lingua mundi -hankkeen teematapaamisten sarja päättyy Otavian rehtori Harri Jokisen haastatteluun

  Keskiviikkona 11.12.2024 Lingua mundi -hankkeen teematapaamisten sarja päättyy. Vieraana on Otavian johtaja, rehtori Harri Jokinen, jonka ...